مطالعه تعیین روش های تصفیه و باز چرخانی زهاب های کشت و صنعت نیشکر

نوع: طرح پژوهشی
مجری /استادان راهنما: پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران
مدیر گروه مطالعات/ استادان مشاور: مهران افخمی
زمان اجرا: 1390

نیشکر و تولید آن بعنوان یک محصول غذایی مهم همواره مورد توجه بشر بوده است. کشت نیشکر در استان خوزستان در قالب طرحها هفت گانه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی علاوه بر تحول مهمی که در امر تولید شکر و محصولات جانبی آن در سطح کشور ایجاد نمود، بدلیل عدم دقت کافی در زمان انجام مطالعات اولیه سبب ساز مشکلات زیست محیطی در سطح استان خوزستان گردیده که یکی از مهمترین آنها تولید زه ناشی از عملیات آبشویی و آبیاری مزارع و خاکهای شور منطقه خوزستان می باشد. در طرح حاضر ضمن بررسی دقیق مشخصات این واحدها و شرایط محیطی مناطق تحت پوشش، میزان و کیفیت زهابهای تولیدی در زمانهای مختلف و در مکان های مختلف تولید، بررسی شده است. در ادامه ضمن بررسی روشهای مدیریت زهاب مزارع نیشکر در سطح جهانی و در سایر کشورهای موفق در زمینه مدیریت زهابهای کشاورزی بالاخص نیشکر، مهمترین روشهای قابل اجرا و پیاده سازی در استان خوزستان در دو سطح درون مزرعه و بیرون از مزرعه، مورد تحلیل قرار گرفته اند. مهمترین این روشها شامل تبدیل بخشی از زمینهای زیر کشت نیشکر به سایر کشت های با نیاز آبی و شوری تولیدی پایینتر، اصلاح عمق زهکشی، طراحی و پیاده سازی سیستم پایش بر خط زهابهای خروجی از نیشکر، تصفیه زهابهای تولیدی، جلوگیری از گسترش بیشتر زمینهای زیر کشت نیشکر و آموزش مسایل زیست محیطی به کارکنان صنعت نیشکر می باشد.