همفکری برای معیشت پایدار در تالاب بین المللی شادگان

تحولات غیر طبیعی و عدم اطلاعات لازم جهت حفاظت از محیط زیست یک معضل است و موجب نابودی تالاب‌ها می‌شود
 
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان - نشست کارگروه راهبری پروژه بسط و توسعه مدیریت محیط زیست و معیشت پایدار در تالاب شادگان برگزار شد.
 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در این نشست گفت:تحولات غیر طبیعی و عدم اطلاعات لازم جهت حفاظت از محیط زیست یک معضل است و موجب نابودی تالاب‌ها می‌شود . 
 
خدارحم امیری زاده افزود: تالاب شادگان مهمترین تالاب از پنج تالاب استان است و ۸۰ هزار هکتار از این تالاب در پروژه وجود دارد.
وی با بیان اینکه تحولات غیر طبیعی و عدم اطلاعات لازم جهت حفاظت از محیط زیست یک معضل است و موجب نابودی تالاب‌ها می‌شود اظهار داشت: همیشه تالاب‌ها محل تمدن زیست و معیشت پایدار بوده اند.
امیری زاده با اشاره به اجرای طرح ملی حفاظت از تالاب‌ها تا سال ۱۴۰۳ در استان گفت: در اولین سال، این طرح در شش روستا در شهرستان‌های بهبهان، رامشیر امیدیه و شادگان به صورت پایلوت به اجرا در آمد و طبق برنامه ریزی‌های صورت گرفته ده روستای دیگر نیز در سال جاری به این طرح اضافه خواهند شد.
مدیر طرح ملی حفاظت از تالاب‌ها نیز در این نشست با بیان اینکه اولین بار پروژه مشترک بین المللی ایران و ژاپن در بیست و ششم مهرماه ۱۴۰۰ در سازمان جهاد کشاورزی خوزستان آغاز شد اظهار داشت: طرح حفاظت از تالاب‌ها یک طرح بین المللی و برنامه مشترک ایران و UNDP است. 
اثنی عشری مهمترین اهداف این طرح را افزایش مشارکت جوامع محلی در مدیریت تالاب از طریق بسیج جامعه و آگاهی عمومی، افزایش گزینه‌های معیشتی جوامع محلی از طریق شیوه‌های پایدارتر و هوشمندتر نسبت به اقلیم، برنامه ریزی و آگاهی‌رسانی و افزایش مشارکت جوامع محلی در پروژه عنوان کرد.  
 
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز گفت : با اجرای این طرح می توان امیدوار بود که حضور گردشگران در تالاب شادگان قانونمند شود و هم گردشگران و هم جوامع محلی الزاماتی در برخورد با این تالاب داشته باشند تا به این محیط آسیبی وارد نشود.
سید عادل مولا ، با اشاره به بازدید هزاران گردشگر از تالاب شادگان اظهارکرد: با توجه به گرمای هوا منطقه، گردشگری در تالاب شادگان فصلی و بیشتر در ایام نوروز است.
وی با بیان اینکه تالاب بین المللی شادگان ظرفیت بسیار خوبی در جذب گردشگر دارد ، گفت : تالاب هورالعظیم به دلیل مرزی بودن و فعالیت های صنعتی مناسب گردشگری نیست اما تالاب شادگان خوشبختانه مسیر خوبی را در این زمینه طی کرده است.
مولا اضافه کرد: در بخش گردشگری ، با داشتن ساختمان مرکز بازدیدکنندگان تالاب شادگان در این شهرستان و یک مرکز بازدیدکنندگان دیگر در آبادان در حاشیه تالاب شادگان و داشتن موزه تاریخ طبیعی و گونه های تاکسیدرمی ، گردشگران  از ارزش و اهمیت تالاب مخصوصا در زندگی ساکنین منطقه آشنا خواهند شد .
وی جذب گردشگر به صورت قانونمند و مدیریت شده با مشارکت جوامع محلی را از اهداف طرح گردشگری تالاب شادگان ذکر کرد.
مولا اضافه کرد : یکی از چالش های گردشگری در تالاب بین المللی شادگان در گذشته ، نبود مدیریت یکپارچه در این تالاب بوده است که باعث شده گردشگری در این محیط طبیعی دچار نوعی آشفتگی  و در نهایت آسیب  به این اکوسیستم شود.
تالاب بین المللی شادگان با بیش از ۵۰۰ هزار هکتار وسعت، بزرگ ترین تالاب بین المللی کشور (ثبت شده در کنوانسیون بین المللی رامسر) است. این تالاب در جنوب خوزستان قرار دارد و حدود ۱۰۰ هزار نفر از مردم محلی به درجات مختلف برای تامین معاش به منابع تالاب وابسته هستند.