برگزاری کارگروه دو روزه با مرور برنامه مدیریت جامع تالاب شادگان و بررسی نقش و مسئولیت دست اندرکاران در استان خوزستان


معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان ، مدیریت زیست‌بومی و اجرای مجموعه قوانین محیط‌زیستی در برخورد با متخلفان را راه نجات تالاب‌های استان دانست

به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان - کارگروه دو روزه با مرور برنامه مدیریت جامع تالاب شادگان و بررسی نقش و مسئولیت دست اندرکاران در اجرای آن ، در تاریخ ۲۴ و ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ در هتل پارس اهواز و شادگان برگزار شد.
این برنامه دو روزه با هدف مرور برنامه مدیریت جامع تالاب شادگان و تعیین نقش و وظایف دستگاه ها و استخراج اجزای برنامه مدیریت جامع این تالاب بین المللی و با حضور سید عادل مولا معاون محیط طبیعی و مریم مکوندی کارشناس مسئول زیستگاه ها در اداره کل حفاظت محیط زیست استان ،ژاله امینی رییس گروه برنامه ریزی و مدیریت تالاب ها ، امیر مافی معاون طرح و یوسفعلی احمدی هماهنگ کننده طرح حفاظت از تالاب‌های ایران ، نرگس غزالی فر کارشناس فنی استانی طرح و نماینده های ادارات استانی آموزش و پرورش ، شیلات ، سازمان برنامه ریزی و بودجه ،کشاورزی، میراث فرهنگی و گردشگری ، هواشناسی و... برگزار شد.
سید عادل مولا معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان ضمن خوشامدگویی و تبریک روز محیط بان و ولادت امام رضا (ع) خلاصه ای از طرح حفاظت از تالاب ها در استان ارائه نمود و یکی از مهمترین اهداف این طرح را کاهش فرایندهای تخریب تالاب و تامین شرایط پایدار برای تالاب دانست.
وی به روند تحول رویکردهای حفاظتی تالاب ها در چند دهه گذشته اشاره کرد و گفت: ابتدا اعتقاد بر این بود که نیازی به حفاظت از تالاب ها نیست و توسعه باید اولویت باشد، در سال های ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰ این دیدگاه تغییر کرد و اعتقاد بر این شد که باید جلوی توسعه را گرفت و صرفا حفاظت کرد اما در سال های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ نگاه متفاوتی شکل گرفت و دست اندارکاران به این نتیجه رسیدند که باید تعادل توسعه و حفاظت با هم صورت گیرد، یعنی توسعه و حفاظت در کنار هم پیش روند که به مرور مدیریت زیست بومی شکل گرفت.
مولا ادامه داد: بر این اساس در قانون برنامه چهارم توسعه ( ۱۳۸۷ -۱۳۸۳) ماده ۶۷، بند الف- برنامه مدیریت زیست بومی در زیست بوم های حساس ، قانون توزیع عادلانه آب و قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالاب‌های ایران و آئین‌نامه‌های اجرایی این قوانین از جمله مواردی هستند که می‌توانند در این حوزه مورد استفاده قرار گیرند.
وی همچنین با تأکید بر ضرورت به روز نگه داشتن اطلاعات و آشنایی کامل با مجموعه قوانین بالادستی و سایر قوانین و مقررات جاری در پهنه‌های زیست‌محیطی توسط کنشگران فعال در حوزه تالاب‌ها، افزود: در استان خوزستان تشکل‌های غیردولتی و مردم نهاد می‌توانند در مطالبه‌گری از دستگاه‌ها برای اجرایی کردن مسئولیتشان کمک کنند و اینکه تالاب را مختص به سازمان محیط زیست ندانیم و خواستار مشارکت همه ارگان ها در حفاظت ، احیا و مدیریت تالاب ها ، خصوصا تالاب بین المللی شادگان شد.
یوسفعلی احمدی هماهنگ کننده طرح حفاظت از تالاب‌های ایران نیز اظهار داشت: در ایران ۱۴۳ تالاب مهم با وسعتی حدود سه میلیون هکتار وجود دارد که از این تعداد ۲۵ تالاب در رامسر سایت ثبت شده اند؛ همچنین ۴۰ درصد تالاب های با ارزش بین المللی خاورمیانه در ایران قرار دارد و از  ۱۴ ذخیره‌گاه زیست کره در ایران، پنج مورد زیست بوم های تالابی است که این نشان از اهمیت تالاب ها و حفاظت از آنها دارد.
 وی ادامه داد: اما در چند سال اخیر تالاب ها با مشکلات زیادی مواجه شده اند که تعداد زیادی از این اکوسیستم های ارزشمند را خطر خشکی و نابودی مواجه کرده که بطور قطع اگر اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست و طرح حفاظت از تالاب های ایران نبود ، امروز با تعداد بسیار زیادی از تالاب های خشک مواجه بودیم.
احمدی افزود : توسعه ناپایدار، الگوی ناپایدار معیشت و فقدان رویکردهای جامع نگر در مدیریت حوضه آبریز تالاب ها، مدیریت نامناسب منابع آب و رقابت تالاب ها با سایر کاربری ها برای بهره برداری از منابع آبی، تغییرات اقلیمی، خشکسالی های پیاپی و فقدان برنامه سازگاری با تغییرات اقلیمی و مدیریت نامناسب ریسک خشکسالی، تغییرات کاربری اراضی در سطح حوضه آبریز حاشیه و درون تالاب ها، تخلیه فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی بدون تصفیه مناسب، بالا بودن میزان رسوبات جریان آبهای سطحی، ورود گونه های غیربومی یا مهاجم و از بین رفتن گونه های بومی برخی از مهمترین مشکلات تالاب ها است.

وی همچنین گزارشی با عنوان معرفی رویکرد زیست بومی و نقش و مسئولیت دست اندرکاران در استقرار آن ارائه داد.
ژاله امینی رییس گروه برنامه ریزی و مدیریت تالاب ها در دفتر حفاظت و احیای تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست کشور سابقه ای از برنامه مدیریت تالاب با رویکرد زیست بومی ارائه نمود.
امیر مافی معاون طرح نیز ضمن معرفی طرح حفاظت از تالاب ها ، از اتفاقات خوب در خوزستان در بخش تالاب ها خبر داد.
در ادامه ضمن برگزاری کارگاه های آموزشی و انتقال تجربیات ، شرکت‌کنندگان به بحث و گفتگو پیرامون مسائل مطرح شده پرداخته و نقطه ‌نظرات خود را مطرح کردند.

گزارش تصویری کارگاه دو روزه